Rólam

Egervári Lilla1985-ben végeztem a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán pszichopedagógia-oligofrénpedagógia szakon. A festés-rajzolás- kézműves tevékenységek mindig is közel álltak hozzám. Gyógypedagógusként enyhén sérült tanulókkal foglalkoztam, és fejlesztő foglalkozásokat tartottam diszlexiás és egyéb problémákkal küzdő, vagy magatartászavaros tanulóknak.

Azt már nagyon hamar felismertem, hogy ezeknek a gyerekeknek a kézműves tevékenységek jelentik a sikerélményt, hiszen a tanulásban akadályozottak. Agyagoztam, batikoltam velük, szőttünk-fontunk, tűzzománcoztunk, népi mesterségeket tanultunk közösen. Szerencsémre mindkét munkahelyemen örömmel testálták rám a kézművességeket, így én mindig azt csináltam, amit szerettem.

Az írás is a hobbim volt, elvégeztem egy magyar nyelv-és irodalom szakot az ELTÉ-n. Közben Pomázra költöztem, és munkahelyet váltottam, ahol egy általános iskola keretei között foglakoztam a sérült tanulókkal, akik itt egy tagozatot alkotnak. Létrehoztam egy iskolaújságot, ahol a tanulók teret kaptak, hogy bemutatkozhassanak, és a tanulásban akadályozott tanulóim csodálatos illusztrációkat készítettek.

Bővebben

Könyvajánló

Michael Winterhoff:  Miért válnak zsarnokká a gyerekeink?

Avagy a gyermekkor elrablása

Dialóg Campus Kiadó 2011. 2012.

( könyvismertetés)

 Dr.Michael Winterhoff a bonni orvostudományi egyetemen diplomázott, 1988 óta gyermek-és ifjúsági pszichiátriai és pszichoterápiás magánorvosi praxisban dolgozik. Elsősorban a gyermek-és ifjúkor lelki fejlődésének aktuális zavaraival foglalkozik mélypszichológiai megközelítéssel. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a családi élet változásait a társadalmi folyamatok szemszögéből is vizsgálja. Szociálpszichiáterként szintén országosan elismert szakember.

A német televíziókban évek óta a fő műsoridőben futnak olyan nevelési adások, ahol szuperdadusok próbálnak rendet teremteni, segíteni a gyereknevelésben nem egyszer teljesen kétségbeesett szülőknek. Nemcsak a gyerekeket fegyelmezik, a szülőket is igyekszenek megtanítani a gyereknevelés helyes módszereire, és ráirányítani a figyelmüket arra, hogy hol rontották el.

Bővebben

A hangterápiáról

Eredete

Minden terápia arra törekszik, hogy az egyént harmóniába hozza. Ha harmóniában vagyunk, akkor jól működik az Egész, akkor vagyunk Egész-ségesek.

Testünk 80 %-a víz. Ha egy tóba követ dobunk, akkor kis koncentrikus körök keletkeznek, egyre nagyobbak lesznek. A víz átveszi a rezgéseket. A hangterápia is ezen az elven működik.

Már sok kutatás folyt annak bizonyítására, hogy a zene milyen hatással van a szervezetünkre, vagy akár a pohárban lévő víz szerkezetét hogyan változtatja meg. Ezt már Masaru Emoto: A víz üzenete c. könyvében fotókkal is alátámasztotta.

Nepálban számos szertartás és zenei rituálé élt, melyek segítettek az embereknek visszakerülniük az ősbizalom állapotába. Peter Hess több évtizedes kutatómunkája során összegezte a tapasztalatait a buddhista zenemeditációkon szerzett élményeiről. A hangtálak testre gyakorolt hatását számos kísérletben vizsgálta, igazolta.

Bővebben