Művészetterápia

A képzőművészeti terápiáról

 

Minden embernek szüksége van az önkifejezésre. Ki könnyebben rátalál ennek az eszközére, ki nehezebben. A társadalom a művészeti tevékenységekre furcsán tekint. Egyrészt elfogadja az esztétikailag „ értékes” alkotásokat, művészetnek tekinti. De az esztétikailag „kevésbé” értékes alkotásnál, megkérdőjelezik, hogy mi a célja?

Az egészséges, boldog személyiség megéléséhez, eléréséhez fontos az alkotás folyamata. Maga ez a folyamat segíti a pszichés tartalmak feldolgozását, illetve segít a személyiség újrastrukturálásban. Szerencsére a művészetnek ezt a hatását egyre gyakrabban ismerik fel, így egyre nagyobb teret kapnak a különféle művészetterápiák.

Hogyan működik a művészetterápia?

Alapvetően kétféle megközelítés lehetséges: passzív illetve aktív. Az aktívban a folyamat megtervezése már magában hordozza a terápiás elemeket. Az alkotás során történik meg a belső élmények átrendeződése, a művészet technikáinak segítségével.

A passzív során befogadóként, valamely művészeti alkotáson keresztül a saját élmények megfogalmazásával, ütköztetésével, az élmény köré szerveződő tudattartalmakkal történik az önismereti, feldolgozó munka.

(Németh László: Nonverbális pszichoterápiák 207-210.l  Animula könyvek)

A képzőművészeti terápiáról ITT OLVASHAT bővebben