Egervári Lilla

Egervári Lilla

Pszichopedagógus, művészet- és szocioterapeuta, Peter Hess© hangmasszőr.
Ennek a honlapnak a tulajdonosa.

Webhely URL::

Hogyan segítsük szülőként a számfogalom kialakulását?

 

Hogyan segíthetjük szülőként a számfogalom kialakulását gyermekünknél?

Jó pár éve foglalkozom óvodáskorú gyermekek fejlesztésével.
Újabban feltűnt, hogy a gyerekek számára mennyire nehéz a mennyiségek mutatása a kezükön.

Ezért is szoktam két dobókockát használni a társasjátékozáskor, hogy a mennyiségeket össze is  kelljen adni. Az egyik dobókockán a számjegy van, a másikon a pöttyök. Így már a számjegyet is gyakorolhatjuk.
Azt is tanulnunk kell, hogyan kell lépni a társasjátékozáskor.  Az egyet akkor mondjuk, amikor már léptünk egyet. Ezek számunkra egyértelműek, de óvodás gyermekeinket bizony ezekre meg kell tanítani. Sokuknak nincs szinkronban a számlálása a lépéssel. A mennyiségek mutatása nem könnyű a gyerekeknek. Már az ujjak sorban nyitogatása sem megy mindenkinek. Hogyan mutatjuk a négyet? Melyik ujjunkat nyitjuk ki, csukjuk be? Praktikus dolgok ezek, és jó kis koncentrációt és motoros ügyességet igénylő feladatok.  És elmagyarázhatjuk, hogy más országokban másképp mutatják pl. az egyet, vagy a négyet. Mi a négynél a hüvelykujjunkat csukjuk be, mert azt egyszerűbb. Ha mondjuk, négyhez hármat kell adni, akkor a gyermek négyet mutat az egyik kezén, és ne hagyjuk, hogy a másikon mutasson hármat! Ez rossz módszer, nem segíti a gyermeket a számfogalom kialakításában, elmélyítésében. A hármat úgy adja hozzá, hogy a becsukott ujja ( az ötödik) legyen az egy, aztán a másik kezén a kettő, három. Mert akkor már helyesen mutatja a végeredményt, és ez így fog rögzülni: 4+3=7

Lehet, hogy a Kedves Szülőnek ez eszébe sem jut, ezért szeretném felhívni rá a figyelmet!

 Jó közös játszást kívánok!

 

Bővebben...

Miért izgalmas játék a zengi-bongi varázsolda?

 

Mert csodák történnek közben. Olyan gyerekek, akik percekre bírnak csak leülni, megtapasztalják, milyen az, amikor nyugton ülnek, és hasukon egy hangtál rezeg. Vagy mennyire szép hangja van, amikor megüti. Milyen érzés, amikor a mozgásával irányíthatja karmesterként a többieket.

Vagy az olyan gyermek, aki nem mer megszólalni, társaihoz fordulni, elragadhatja a legbrutálisabb hangú vihargépet, és ő maga lehet a vihar! Sosem felejtem el azt az átszellemült tekintetet, amelyet egy kislány arcán láttam! A beszéd helyett a hang….mint kifejezőeszköz! És megtanulhatja, hogy semmi nem megy egyszerre. A hangtálat nem könnyű megfogni, megütni, de megéri megtanulni!

Furcsa dolog, hogy itt együtt van a négyéves, meg a nyolcéves! De képzeljétek, az itt nem számít. Négyévesünk csacsog, talpraesett, és ha kell, finoman üti meg a hangtálat.

A nagyobb segít a kicsinek bebújni a takaró alá, ha jön a vihar! Lehet jókat játszani, mesélni, szaladgálni, közben érdekes hangszereket kipróbálni.

És ha a szülő visszajelzi a változásokat, akkor meg külön hasznos, hisz ezeket tudjuk beépíteni a folyamatba. Nem is hiszik el a szülők, mekkora probléma, ha egy gyermek zárkózott, szorongó. Az iskola nemcsak a tantárgyak bebiflázásáról szól, hanem a társas kapcsolatok működtetéséről. És az élet is. Tehát még időben vagyunk…kezdjük ezzel!

A hiperaktív gyermek pedig megtanulja kicsit visszafogni magát, kordában tartani magát. Ha mindig csak olyan tevékenységeket végez, ahol a fizikailag lefárad, akkor nem is adunk lehetőséget az efféle tanulásra neki.

Fontos információ lehet az is, ha egy gyermek a bekötött szemes játékban más irányba indul el, mint ahonnan a hang jön. Ezeket mind megfigyelve, megbeszélve érhetünk el terápiás hatást, a gyermek meg jól szórakozik közben!

Érdemes megtapasztalni. Jelenleg folyik a tanfolyamom, de indulhat a későbbiekben is. Ha intézményében szeretne ilyet, keressen meg!

Egervári Lilla

művészet-és szocioterapeuta, Peter Hess hangmasszőr

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára